Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΠΑΜΠΕΤ


Η Γιορτή της Μπαμπέτ (Babettes gæstebud) του Γκάμπριελ Aξελ, είναι ένα  αριστούργήμα, που το 1988 κέρδισε το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας. 



Βασισμένη σε μια νουβέλα της Κάρεν Μπλίξεν (Πέρα από την Αφρική), η ταινία εξιστορεί την ιστορία της Γαλλίδας Μπαμπέτ, που για 14 χρόνια δούλευε ως οικονόμος  στις δύο ευσεβείς αδελφές Μαρτίνα και Φιλίππα σε μια απομακρυσμένη  κοινότητα της Δανίας.


Ο πατέρας των δύο αδελφών ήταν πάστορας  μιας ευσεβιστικής Προτεσταντικής σέκτας. Εκείνες  παρέμειναν άγαμες και προτίμησαν τον αφιερωμενο βίο, συνεχίζοντας το έργο του πατέρα τους. Τριάντα χρόνια μετά, το ζηλωτικό πνεύμα της θρησκευτικής κοινότητας έχει μετατραπεί σε έναν στείρο πουριτανισμό, και παλιές διαμάχες ανάμεσα στα  μέλη της  έχουν βγεί στην επιφάνεια.


Όλα θα αλλάξουν με θαυμαστό τρόπο, χάρις σε ένα «γαλλικό γεύμα» που θα ετοιμάσει η Μπαμπέτ με τα χρήματα που κερδίζει από ένα λαχείο, με αφορμή τα 100 χρόνια από την γέννηση του πάστορα. H ανιδιοτελής αγάπη της Μπαμπέτ θα φανερώσει στούς χλιαρούς πιστούς, ότι μόνο η Ευχαριστία για τα δώρα του Θεού σωζει τον άνθρωπο και  πως το μέτρο της Χριστιανικής ζωής είναι η αρετή, όχι ως αυτοσκοπός, αλλά ως πορεία προς την αγάπη και την δοξολογία.
      Βρείτε την και απολαύστε μια πραγματικά Χριστιανική ταινία.