Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

OCCUPATION (2009)


Με ελληνικό τίτλο " Δύναμη Κατοχής" κυκλοφόρησε πρόσφατα σε 2 DVD η πολύ καλή μίνι σειρά (3 επεισόδια, συνολική διάρκεια 180΄) του BBC " Occupation", σε σκηνοθεσία Νick Murphy, με πρωταγωνιστή τον εξαιρετικό James Nesbitt (πρόσφατα τον είδαμε μαζί με τον Liam Neeson στο Five minutes of Heaven). Η σειρά, που γυρίστηκε στην Βόρειο Ιρλανδία και βραβεύτηκε στην Αγγλία για το σενάριό της, παρουσιάζει την ιστορία τριών χαμηλόβαθμων Ιρλανδών στρατιωτικών που πολεμούν στο Ιράκ  και οι οποίοι μετά την αποστράτευσή τους, κατατάσσονται πάλι και επιστρέφουν στον πόλεμο, ο καθένας για τους δικούς του λόγους.
Η σειρά είναι σαφέστατα αντιπολεμική και παρά την έντονη πλοκή, δεν εστιάζει στις μάχες, αλλά στα προσωπικά αδιέξοδα, στις αυταπάτες, αλλά και στην αλλοτρίωση που φέρνει ο πόλεμος στην ζωή των απλοϊκών ανθρώπων που γίνονται στρατιωτικοί, επειδή δεν έχουν άλλα προσόντα για να ζήσουν, ενώ ταυτόχρονα καταδεικνύει την αδιαφορία της κοινωνίας για τους ανθρώπους που (αδικα) στέλνει στον πόλεμο. Οι καλές ερμηνείες, η δραματική εξέλιξη και η ένταση θα κρατήσουν το ενδιαφέρον σας αμείωτο. 


Τα τελευταία χρόνια ο πόλεμος στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ενέπνευσε πολλούς δημιουργούς να γυρισουν αντιπολεμικές ταινίες - συνήθως ανεξάρτητες παραγωγές - με θέμα την ζωή των στρατιωτών. Μπορεί συνήθως να εξαντλούμε τις κουβέντες μας  στην αδικία που διαπράττει η Αμερική και η Μ. Βρετανία και να εστιάζουμε στην φρίκη που περνούν οι κάτοικοι των χωρών αυτών, αλλά είναι αλήθεια  πως χιλιάδες δυτικοί στρατιώτες, που στην πλειοψηφία τους  προέρχονται από φτωχές οικογένειες και καταφεύγουν στον στρατό για να επιβιώσουν, ζουν κι αυτοί το δικό τους δράμα. Πέρα από την οδύνη των συγγενών των  νεκρών, υπάρχουν χιλιάδες τραυματίες και ανάπηροι, καθώς και βετεράνοι με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα από όσα είδαν και έκαναν στον πόλεμο.
Όλα αυτά ευαισθητοποιούν συγγραφείς και σεναριογράφους και έτσι έχουμε αξιόλογες ταινίες (θα γράψουμε για κάποιες από αυτές), πολλές από τις οποίες βασίζονται σε πραγματικές ιστορίες. Κι είναι καλές αυτες οι ταινίες γιατί ο πόνος είναι το σημαντικότερο κίνητρο στην τέχνη-όπως και στην ζωή...

Χ. Μ.