Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Night Train to Lisbon (2013)

Είναι φορές που χρειάζεται να αποτολμήσεις μια τρέλα. Να ακολουθήσεις ένα ίχνος, να αφουγκραστείς μια διαίσθηση. Από απελπισία, από ανία, από πανικό ίσως; Δεν έχει και τόσο σημασία. Αυτό που μετρά είναι η εσωτερική ανάγκη να ακολουθήσεις μιαν άλλη διαδρομή. Η ανάγκη είναι η αιτία και η ένδειξη πως ακόμη μέσα σου τρεμοπαίζει μια ισχνή έστω φλόγα ζωής. Η αφορμή θα έρθει να σε βρει από μόνη της. Έτοιμη να γράψει το τέλος μιας διαδρομής, στην άκρη μιας γέφυρας. Εσύ, αναζητάς απλά την αλλαγή σε μια διαδρομή, που την σημάδεψε ο φόβος.
Επιβιβάζεσαι σε ένα τρένο. Σπάζεις βίαια το απόστημα της φούσκας που σε κρατά δέσμιο σε έναν μικρόκοσμο ακινησίας. Όταν οι άνθρωποι είναι σε κίνηση, παίρνουν νέα πνοή ζωής. Ακόμη κι εκείνοι που φοβούνται. Μπορούν έστω την υστάτη, να ανακαλύψουν μιαν άλλη οδό, μέσα από τα έργα και ημέρες μιας καρμικής σύνδεσης, με έναν άνθρωπο που έζησε στην άλλη όχθη της εξίσωσης. Που κυνήγησε ένα όνειρο και έπλασε έναν μύθο. Δίχως φόβο, με περίσσιο πάθος! Η Λισαβόνα δεν είναι ο προορισμός, είναι ένας φάρος που σηματοδοτεί την αρχή ενός ταξιδιού. Προσωπικού και μοναχικού. Στην άκρη της αποβάθρας δεν περιμένουν απαντήσεις μα ένας ανείπωτος πόνος, σμιλευμένος στο πεπρωμένο ανθρώπων που ένωσαν την ύπαρξη τους στην έξαψη της στιγμής. Σε ένα όνειρο, έναν έρωτα, ένα πάθος. Δόθηκαν, πόνεσαν, χάθηκαν. Δίχως φόβο κι αφορμή. Χωρίς απαντήσεις. 
Μια νύχτα, ακολουθώντας έναν φόβο, ένα ίχνος και μια διαίσθηση, επιβιβάζεσαι στο τρένο για την Λισαβόνα. Δεν έχει σημασία γιατί πηγαίνεις και αν θα γυρίσεις. Γνωρίζεις την αιτία και απλά αναζητούσες μια αφορμή. Τα υπόλοιπα είναι απλά ζωή. Έστω, μέσα από τα μάτια εκείνων που δεν φοβήθηκαν. Κι ας πόνεσαν. Στο τέλος, όλοι πονάμε...


20 χρόνια μετά «Το Σπίτι των Πνευμάτων» ο Τζέρεμι Άϊρονς συναντιέται ξανά στην μεγάλη οθόνη με τον Δανό βραβευμένο σκηνοθέτη ΜΠΙΛΙ ΟΓΚΟΥΣΤ (Πέλε, ο κατακτητής, Το σπίτι των πνευμάτων, Αντίο Μπαφάνα, Άθλιοι). Δίπλα στον Τζέρεμι Άϊρονς θα θαυμάσουμε ένα εκλεκτό καστ από σπουδαίους ηθοποιούς όπως οι Μαρτίνα Γέντεκ, Μπρούνο Γκανζ, Κρίστοφερ Λη, Σαρλότ Ράμπλινγκ, Τζακ Χιούστον, Μελανί Λοράν και Λένα Όλιν.

Το σενάριο της ταινίας είναι βασισμένο στο ομότιτλο best seller του βραβευμένου Ελβετού, ΠΑΣΚΑΛ ΜΕΡΣΙΕ, ένα από τα πιο επιτυχημένα γερμανόφωνα μυθιστορήματα, που έχει μεταφραστεί σε 15 γλώσσες και πουληθεί σε πάνω από 30 χώρες.


Λίγα λόγια για την υπόθεση της ταινίας: 

Μια γυναίκα που αποπειράται να αυτοκτονήσει ένα κρύο πρωινό στη Βέρνη, το βιβλίο ενός Πορτογάλου συγγραφέα μέσα στο παλτό της κι ένα εισιτήριο τρένου για τη Λισαβόνα κρυμμένο μέσα στις σελίδες του ανατρέπουν ολοκληρωτικά τη συμβατή καθημερινότητα του καθηγητή Λατινικών, Ράιμουντ Γκρεγκόριους (Τζέρεμι Άιρονς). Χωρίς κι ο ίδιος σχεδόν να το συνειδητοποιήσει, βρίσκεται απρόσμενα στη Λισαβόνα να αναζητά τα ίχνη ενός Πορτογάλου γιατρού και συγγραφέα, του Αμαντέου ντε Πράντο. Ακολουθώντας τα ίχνη του, ο Ράιμουντ θα ανακαλύψει ένα τραγικό ερωτικό τρίγωνο με φόντο το πιο σκοτεινό κομμάτι της σύγχρονης Πορτογαλικής ιστορίας, κατά τη δικτατορία του Αντόνιο Σαλαζάρ. Ένα μυστηριώδες πάζλ, γεμάτο πολιτική αλλά και συναισθηματική ένταση, θα παρασύρει τον Ράιμουντ σε ένα προσωπικό ταξίδι πέρα από το χρόνο, που πραγματεύεται θεμελιώδη υπαρξιακά ερωτήματα αλλά και την πραγματικότητα του έρωτα, ο οποίος μπορεί ανά πάσα στιγμή να εμφανιστεί απρόσκλητος.